Skyddat boende är en tillfällig boendeinsats för personer i behov av stöd och skydd till följd av hot, våld eller andra övergrepp. Det kan vara ett viktigt första steg för våldsutsatta att komma bort från våldet. Boendeformen används framför allt inom ramen för socialtjänstens arbete med våldsutsatta kvinnor, barn och andra särskilt utsatta grupper.

Vad är skyddat boende?

Skyddat boende används i praktiken för att erbjuda en säker och hemlig vistelseort för personer som riskerar att utsättas för fortsatt hot eller våld. Det är socialtjänsten som tillhandahåller platser för tillfällig heldygnsvistelse tillsammans med individanpassat stöd åt enskilda i behov av skydd. Ett skyddat boende kan ta emot vuxna med eller utan medföljande barn. Boendet kan drivas av kommuner, ideella organisationer eller privata aktörer.

Insatsen ska svara mot ett behov av boende och skydd i en akut fas och underlätta övergången till ett självständigt, tryggt liv med stadigvarande boende. Stödet innefattar insatser som stärker förmågan att klara sig själv och kan handla om säkerhetsplanering, rådgivning, assistans i kontakten med myndigheter, samtal och praktisk hjälp i vardagen med boendet. Insatser till barn kan också handla om säkerhetsplanering, information, hjälp med läxor och stöd att bearbeta upplevelser av våld. I de flesta fall är det Socialstyrelsen i den kommun du jobbar i som betalar ditt boende till det företag eller den organisation som har hand om skyddet. Du som är utsatt ska inte behöva tänka på det ekonomiska under en sådan påfrestande period.

Vad krävs för skyddat boende?

  • Personer som har en tydlig och allvarlig hotbild mot sig
  • Peronser som är med om våld i hemmet, psykiskt eller fysiskt
  • Personer som behöver ett annat hem innan det händer något allvarligt

Det som händer efter en placeringstid på skyddat boende beror på hotbilden. I flera fall väljer kommunen tillsammans med den placerade vad som ska hända. När placeringen avslutas sker detta gradvis genom en nedtrappning av ditt tekniska skydd och sociala stöd tills du bedöms klara dig helt och hållet utan vidare skyddsinsatser. Antingen bor du kvar i samma ort, eller så får du komma hem till din hemort om din hotbild är borta.



Rättslig reglering

Verksamheten bedrivs enligt 7 kap. 1 § SoL. Enligt 6 kap. 1 a § SoL är socialnämnden skyldig att sörja för att den som behöver stöd och skydd till följd av hot, våld eller andra övergrepp kan tas emot i ett skyddat boende. Varje kommun ansvarar även för att det finns tillgång till skyddade boenden (6 kap. 2 § SoL). Socialnämnden får också bevilja ett barn skyddat boende, dock endast om barnet placeras där tillsammans med en vårdnadshavare som är myndig och som också beviljas insatsen (6 kap. 6 d § SoL).

Vid varje skyddat boende ska det finnas en person som är föreståndare för verksamheten. Det finns ett generellt krav i 3 kap. 3 § SoL på att personalen, inklusive föreståndaren, ska ha lämpliga utbildning och erfarenhet. Av socialtjänstförordningen framgår att vid varje skyddat boende ska det finnas en person med lämplig utbildning som är föreståndare för verksamheten (3 kap. 5 § SoF). Det är i sin tur IVO som prövar den tilltänka föreståndarens kompetens i förhållande till varje enskild verksamhet och dess innehåll, storlek och målgrupp. IVO kan i sin tillsyn komma att följa upp att personalen har den kompetens som krävs.

Sammanfattning

Skyddat boende är en livsviktig insats för personer i utsatthet. Lagstiftningen visar en tydlig ambition att reglera området konkret och skapa bra förutsättningar för de individer som skyddat boende aktualiseras för. Att insatserna över huvud taget finns visar dock på ett omfattande samhällsproblem. Ingen individ ska behöva fly från sitt hem, sin familj och sitt sociala liv på grund av någon annans hot och våld.

Prata gärna mer med någon av våra jurister. Här hittar ni kontaktuppgifter till oss.

Comments are closed