Att planera för framtiden är en viktig del av att skapa trygghet för både dig själv och dina närstående. En framtidsfullmakt ger dig möjlighet att själv bestämma vem som ska ta hand om dina personliga och ekonomiska angelägenheter om du en dag inte längre kan göra det på egen hand.

Regler kring framtidsfullmakter finns i lag (2017:310) om framtidsfullmakter. En framtidsfullmakt är ett juridiskt dokument som du som privatperson (fullmaktsgivare) upprättar för att ge en annan person (fullmaktshavare) rätt att agera i ditt ställe om du på grund av sjukdom, psykisk störning eller nedsatt hälsotillstånd m.m. inte längre kan hantera dina ekonomiska eller personliga angelägenheter. Med en framtidsfullmakt kan du själv bestämma vem som får ansvaret och vilka befogenheter som personen ska ha. Framtidsfullmakten är dessutom ett alternativ till godmanskap och förvaltarskap och ger dig större kontroll över vem som får ansvara för dina affärer, jämfört med om en utomstående god man eller förvaltare skulle utses av domstolen. Det ger trygghet både för dig och dina närstående.

En framtidsfullmakt ska vara skriftlig. Du kan välja vem du vill som fullmaktshavare, dock måste personen som utses vara minst 18 år och själv kunna ta hand om sina angelägenheter. Det kan vara en nära anhörig, en vän eller någon annan du litar på. Du kan även utse flera fullmaktshavare och ange hur de ska samarbeta, exempelvis som de ska agera gemensamt eller var för sig.

Fullmakten måste vara personligen undertecknad och bevittnad av två personer. Fullmaktshavaren får dock inte bevittna. Vittnena får inte vara under 15 år eller lida av en psykisk störning som innebär att de inte kan förstå betydelsen av sitt intygande. Vittnena får heller inte vara fullmaktsgivarens make, sambo, syskon, svåger eller släkting i rakt upp- eller nedstigande led.

Det finns inga särskilda formkrav för hur en framtidsfullmakt ska se ut och du har således stor frihet att bestämma vad framtidsfullmakten ska omfatta, dock måste alltid framgå:

  • Att det handlar om en framtidsfullmakt
  • Vem eller vilka som ska ges fullmakt
  • Vilka angelägenheter som fullmakten omfattar
  • Eventuellt övriga villkor som gäller.

Några vanliga områden i framtidsfullmakter brukar vara:

  • Ekonomiska ärenden à betalning av räkningar, förvaltning av bankkonton, försäljning av bostad eller andra tillgångar, samt hantering av investeringar.
  • Personliga angelägenheter à kontakter med myndigheter, sjukvård och andra insatser som rör ditt personliga välbefinnande.
  • Boendefrågor à beslut om boende, exempelvis försäljning av fastighet eller flytt till vårdboende.
  • Frågor om arvode à fullmaktshavaren kan ha rätt till arvode om det anges i framtidsfullmakten. Om arvodets storlek inte framgår av fullmakten, får fullmaktshavaren ta ut ett med hänsyn till uppdragets art och omfattning skäligt belopp.


Det är dock viktigt att notera att en framtidsfullmakt inte gäller vissa beslut som regleras i

  • Hälso- och sjukvårdslagen (2017:30), så som åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador, sjuktransporter och omhändertagande av avlidna
  • Tandvårdslagen (1985:125), angående åtgärder för att förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador i munhålan
  • Föräldrabalken (1949:381), vad gäller frågor av utpräglat personlig karaktär, så som att företräda fullmaktsgivaren i frågor om att ingå äktenskap, bekräfta faderskap, upprätta testamente, mm.


Framtidsfullmakten börjar gälla först när du inte längre har förmåga att ta hand om de angelägenheter som fullmakten avser. Om fullmaktshavaren bedömer att framtidsfullmakten har trätt i kraft, ska hen snarast underrätta fullmaktsgivaren och fullmaktsgivarens make eller sambo och närmaste släktingar. Fullmaktshavaren kan behöva visa att du har förlorat beslutsförmågan, vilket ofta görs genom ett läkarintyg. I vissa fall kan en domstol pröva om fullmakten ska börja gälla.

Fullmakten kan alltid återkallas ifall du ångrar dig, så länge du fortfarande är kapabel att fatta självständiga beslut. Om fullmaktshavaren skulle missköta sitt uppdrag kan fullmakten också återkallas eller ogiltigförklaras. Vid tillägg eller annan ändring av en framtidsfullmakt tillämpas vad som gäller om upprättande av fullmakten. Det gäller dock inte om ändringen enbart består i en begränsning av fullmakten. Fullmaktsgivaren kan även utse någon som ska granska fullmaktshavarens verksamhet. Detta ska framgå av fullmakten. Om granskaren begär det, ska fullmaktshavaren lämna redovisning för sitt uppdrag. Om en granskare inte har utsetts, ska fullmaktshavaren på begäran av fullmaktsgivarens make eller sambo eller närmaste släktingar lämna redovisning för sitt uppdrag. Redovisning behöver inte lämnas oftare än en gång per år. Fullmaktshavaren kan även på begäran av överförmyndaren lämna redovisning för sitt uppdrag och upplysningar om fullmaktsförhållandet och vilka åtgärder som vidtagits.

Att upprätta en framtidsfullmakt är en viktig del av din framtida trygghet. Vi på Belle advokatbyrå har gedigen erfarenhet av att upprätta framtidsfullmakter och kan guida dig genom hela processen. Vi ser till att fullmakten utformas enligt dina önskemål och gällande lagstiftning, så att du kan tillförsäkras en trygg och hållbar lösning för din framtid.

Kontakta oss idag för rådgivning och hjälp med att upprätta din framtidsfullmakt! Vi biträder med framtidsfullmakt i Norrtälje, Uppsala, Stockholm med omnejd.

Categories:

Comments are closed