Om ett barn riskerar att fara illa ger LVU möjlighet att omhänderta barnet även när vårdnadshavare inte vill det. Att barnet omhändertas innebär att barnet placeras i ett familjehem eller på en institution som kallas hem för vård eller boende (HVB)

Det är kommunens socialnämnd som beslutar om hur vården ska ordnas och var barnet ska placeras under vårdtiden. Vårdnadshavarna har alltså inte längre rätt att bestämma över barnet om barnet får vård enligt LVU. När domstolen har fattat beslut om LVU är det socialnämnden som bestämmer var barnet ska bo när det är placerat. Det är sedan socialtjänstens ansvar att noga följa hur barnet har det. Barnet får en egen socialsekreterare som besöker barnet där det bor och pratar med barnet och med familjehemmet eller personalen på HVB.

Vården börjar alltid med att den unge får vård på annat ställe än i sitt eget hem, t.ex. i ett familjehem eller på en kommunal eller privat institution. Var barnet ska placeras ska främst styras av barnets vårdbehov och kravet på god vård. Häri ingår att ge vård av god kvalitet och att medverka till att barnet får omsorg och fostran och i övrigt gynnsamma uppväxtförhållanden, inklusive en lämplig utbildning. Även om ett barn tvångsvårdas utanför hemmet ska socialtjänsten som utgångspunkt arbeta för att barnet ska ha en fortsatt relation med sin familj. I vissa fall kan det vara möjligt att barnet får vård i det egna hemmet, om det kan antas vara bäst ägnat att främja vården av barnet. Även om vården genomförs i det egna hemmet, ska den dock alltid inledas med en placering utanför hemmet. Om barnet vårdas i det egna hemmet har socialnämnden fortfarande kvar det ansvar och de befogenheter som följer av LVU. Barnets vårdnadshavare har även ansvar för att barnet får den tillsyn som behövs med hänsyn till barnets ålder, utveckling och övriga omständigheter. Vid en placering i barnets eget hem kan det även finnas behov av ytterligare insatser, t.ex. insatser i öppen verksamhet, kontaktperson eller kontaktfamilj.

Det är möjligt att överklaga socialnämndens beslut som rör vården. Det kan t.ex. handla om var en placering ska ske eller vilka begränsningar i umgänget med vårdnadshavare som har beslutats. Inte sällan önskar vårdnadshavare överklaga placeringen och begära att LVU-vården sker i hemmet.

Våra jurister har god erfarenhet av placeringsfrågor och LVU i stort. Tveka inte att kontakta oss på 08-520 277 79 eller info@belleadvokat.se

Categories:

Comments are closed