LIKVIDATION AV AKTIEBOLAG
UTSE LIKVIDATOR FÖR ATT LIKVIDERA AKTIEBOLAG
VI åtar sig regelbundet uppdrag som likvidator, både vid frivillig likvidation och tvångslikvidation. En likvidator har som uppgift att avveckla ett aktiebolag. Likvidatorn ersätter styrelse och verkställande direktör i aktiebolaget. Belle Advokatbyrå har en likvidator, advokaten Jennifer Jankevics, som har erfarenhet av att likvidera bolag.
En likvidation innebär att ett aktiebolag upplöses efter att skulder har betalats och eventuellt överskott skiftats ut till aktieägare. En frivillig likvidation beslutas av bolagsstämman. En tvångslikvidation beslutas av Bolagsverket eller domstol.
likvidator ersätter styrelsen eller vd
En likvidator ersätter styrelsen eller en verkställande direktör i ett bolag. Styrelsen och verkställande direktören ska lämna en avgåenderedovisning för tiden från den senaste framlagda årsredovisningen till dess att likvidatorn utses.
Likvidation = avveckla bolaget
Likvidatorn ska genomföra likvidationen, alltså avveckla bolaget och sälja bolagets tillgångar och betala dess skulder. En kallelse på okända borgenärer ska göras via Bolagsverket. Kallelsetiden är sex månader. Efter kallelsetiden är slut kan likvidatorn uppsätta en slutredovisning och kalla till extra bolagsstämma. Aktiebolaget är upplöst när likvidatorn har lagt fram sin slutredovisning på en bolagsstämma, även kallad slutstämma.
vem betalar för likvidationen?
Kostnaden för en likvidation betalas i allmänhet av aktiebolaget och varierar på aktiebolagets storlek och hur omfattande likvidationen har varit.
Hur går det till?
En avveckling av ett bolag, en likvidation, kan inledas antingen genom att bolagsstämman fattar beslut om att ett bolag ska träda i likvidation eller att Bolagsverket fattar beslut om en tvångslikvidation. En tvångslikvidation kan bli aktuellt om ett bolag underlåter att skicka in årsredovisningar till Bolagsverket.
Ledningen för bolaget kan förslå en likvidator eller så utse en likvidator av Bolagsverket. En likvidator börjar sedan med att gå igenom bolaget för att få en uppfattning om bolagets tillgångar och skulder. Vidare tar likvidatorn hand om bokföringen. En likvidator kan utse en egen bokförare eller ta hjälp av den bokförare som redan finns engagerad i bolaget. I vissa tvångslikvidationer finns ingen bokföring.
Om likvidatorn inte får kontakt med bolagets tidigare företrädare och därmed inte kan få någon information om bolaget, brukar likvidatorn skriva till domstolar, Lantmäteriet, Patent- och registreringsverket, Transportstyrelsen, bankerna m.fl. för att få information om tillgångar. Man skriver även till Kronofogdemyndigheten för att ta reda på eventuella skulder. Samtidigt utfärdas kallelse på okända borgenärer. Kallelse tiden är sex månader. När kallelsetiden har gått ut kan likvidatorn kalla till slutstämma och upplösa bolaget.
Under sexmånadersperioden arbetar likvidatorn med att avveckla bolaget.
Kontakta oss gärna idag för en konsultation. Ni når oss via 08-520 277 79.
Vi åtar oss uppdrag i hela Sverige. Vårt huvudkontor finns i Stockholm och vi har mottagningskontor i Norrtälje, Uppsala och Västerås.